söndag 18 maj 2014

Presolana och Lozio

Även idag var vädret med oss, jag fick nyss veta att temperaturen under färd varit som mest 28 och minst 11, så det växlar mellan bergspass och dal helt klart.

Start. Genomgång av dagens tur. 
Sol och fint som synes
På väg mot Presolana
Ett kaffestopp klämdes in några km innan toppen
Morgonen var skön, med stående rutinen "rejäl frukost och ordentlig paus" innan avfärd. Då hinner gröten sjunka undan och solen gassa på lite. 

Kl 10 rullade vi nordost ut mot dagens bergspass som var Passo della Presolana, ca 1300 möh. Vägen dit är vacker och lätt till medium uppför i ca 3 mil. 

På toppen var det dags för lunch - finfin pasta som vanligt, och lagom till vi skulle ut var det lite kyligt och regnmoln i antågande så fort ner till varmare trakter. 

Så ned för berget igen, fast på andra sidan, och så direkt på nästa lilla stigning. Betydligt kortare, men sådär direkt efter lunch har benen ofta lite ovilja att komma igång igen så det var nog bra. 

En fördel med uppförskörning är att man åtminstone blir varm snabbt, och några hundra meter ned från toppen var dessutom solen framme igen så frysandet blev högst kortvarigt. 

Efter andra klättringen tog vi oss an en ny avslutning på turen, som innebär ytterligare en klättring – upp till Lozio. Vägen dit var asfalten lite risig men med fin inramning, och vägen ner som går utför ända ner till till Malegno var helt fantastisk, delvis nylagd och genom gamla byar med smala gator. Snyggt. 

Sista biten är mest rakt fram hela vägen hem, och tack vare några som kände att det fortfarande fanns lite sprätt kvar i benen så kom vi hem i god fart trots en gräslig rak motvind, så hatten av för det och efter-cykel-ölen satt sedan som en smäck. 13 mil nånting borde vi landat på idag, och en massa höjdmeter.

Nu har vi ätit, och en liten glasspromenad avslutade kvällen för många. Skönt att gå lite efter allt trampande. Ett rejält fyrverkeri brändes just av, till ära av "Loverehelgonet" som firades idag. Ledsen, jag vet inte mer än så om saken, min italienska är inget vidare. 

Det blev en tidig kväll för många idag, - smart, för imorrn väntar brontopuckeln Colli di San Fermo. Jojagtackar. 
Buona notte!



Plötsligt har vi ätit lunch och åkt ner igen, här beslutas för
en sista stigning innan hemfärd - till Lozio

Full fart dit - hann inte ens fokusera kameran

Mot Lozio

..var det naturskönt värre

..och fortfarande fint humör!

Sista biten hem. Motvind!! Men snart hemma, skönt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar